Napište objednací číslo, zvolte množství a objednejte:

+

Návod na pěstování

Poradna k produktu

Sladké brambory - batáty

Sladké brambory - batáty

Popis

Batáty poprvé přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus z Ameriky. Tam se jim prý říkalo brambory štěstí. Možná proto, že patří k jednomu z nejvýživnějších druhů zeleniny vůbec. Batáty obsahují zdraví prospěšné železo, vitamíny B6, C, E, draslík, betakaroten a vlákninu. S bramborami, kromě způsobu pěstování, nemají nic společného. V kuchyni mají mnohostranné využití jako pečené ve slupce, smažené, dušené i grilované. Rostlinu vysazujeme ven podobně jako rajčata až v době, kdy již nehrozí pozdní jarní mráz. Během vegetace se vytvoří na kořenech kromě hlavních velkých hlíz i drobnější dceřiné, které jsou určeny opět k jarní výsadbě. Před příchodem prvních nočních mrazíků je uskladníme a použijeme je na jaře k dalšímu pěstování. Prospívají na slunci!

Zasíláme rostliny v květináči.

 

Sklizeň: konec září

 

Doba výsadby: Na chladné prostředí jsou batáty velmi choulostivé. Z tohoto důvodu můžeme předpěstovanou rostlinu vysazovat na venkovní stanoviště podobně jako rajčata, tedy až v době kdy již nehrozí pozdní jarní mráz. Bývá to od poloviny května.

 

Výsadba: Pro zdárné pěstování vyžaduje rostlina slunné a teplé stanoviště chráněné před průvanem, nesnáší zastínění. Zemina by měla být dobře propustná, humózní. Vysazují se hluboko a během vegetace je lze ještě přihrnovat.

 

Výsadba na balkoně: Batáty lze pěstovat i v nádobě. Rostlinu zasaďte do květináče o obsahu alespoň 10 litrů a použijte kvalitní zahradní substrát.

 

Hnojení: Hnojit je potřeba pravidelně, aby se dosáhlo dobrého růstu a výnosů. Nejvhodnější je používatnbsp; plné vícesložkové hnojivo, vhodné je hnojivo snbsp;obsahem rohoviny.

 

Ochrana rostlin: Rostliny nevyžadují specifickou ochranu, ochrana rostlin se řídí všeobecnými zásadami. Netrpí chorobami, není napadána škůdci.

 

Řez: Řez se neprovádí, nadzemní část rostliny na podzim sesychá.

 

Zavlažování: V období plného růstu a déletrvajícího sucha zaléváme, jinak není při pěstování ve volné půdě pravidelná zálivka nutná. Pozor na přemokření, zvláště při pěstování v nádobách je tato rostlina na přemokření citlivá. Snese spíše přísušek, v trvale mokrém substrátu by mohla začít uhnívat.

 

Všeobecný text: Ipomoea batatas, Batáty poprvé přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus z Ameriky. Tam se jim prý říkalo brambory štěstí. Možná proto, že patří k jednomu z nejvýživnějších druhů zeleniny vůbec. Batáty obsahují zdraví prospěšné železo, vitamíny B6, C, E, draslík, betakaroten a vlákninu. S bramborami, kromě způsobu pěstování ale nemají nic společného. V kuchyni mají mnohostranné využití jako smažené, dušené i grilované, nejlepší jsou pečené ve slupce a podávané s máslem, výborné jsou jako příloha k masu, velmi chutné jsou v polévce.

 

Sklizeň a zimování: Batáty se skutečně pěstují i uskladňují zcela shodně jako naše brambory. Na podzim celá nadzemní část rostliny sesychá. Hlízy které během vegetace v půdě pod rostlinou narostly se sklízí koncem září, v každém případě to musí být před příchodem mrazů. Při sklizni je třeba postupovat opatrně, aby nedošlo k jejich poškození. Po vyjmutí z půdy a očištění, je necháme ještě několik dnůnbsp; rozložené na vzdušném a pokud možno co nejteplejším místě, aby dobře oschly. V teple ještě vyzrávají a získávají lahodnější chuť. Uskladňujeme pouze nepoškozené hlízy určené ke konzumaci. Uložíme je na vzdušném místě, při nižší teplotě, ale ne zcela v chladnu. Vytříděné, mechanicky poškozené hlízy je nutné spotřebovat co nejdříve, brzy se kazí. Pro jarní výsadbu lze použít jak samotné hlízky, které se k tomuto účelu přechovají například založené do písku, nebo se napěstují nové rostlinky řízkováním.

 

Batáty zapečené s masem a zeleninou

 

Přísady:

150 g batátů

200 g vepřového masa

grilovací koření

olej

150 g  zeleniny (paprika, rajče, česnek)

bazalka

sůl

pepř

zakysaná smetana

  

Postup přípravy:

Maso pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a osmahneme dozlatova.
Maso smícháme s nakrájenými batáty, zeleninou, bazalkou, solí, pepřem a smetanou rozmíchanou s vejci.
Dáme do zapékací mísy, posypeme balkánským sýrem a zapékáme přiklopené při teplotě 200° C asi 25 minut.
Potom dopečeme již odkryté asi 15 minut. 
Podáváme s čerstvou zeleninou.

Zobrazit více

Skrýt

Množstevní sleva

Obsah balení

1 ks

Cena 139 Kč

Cena od 3 kusů 129 Kč

Předpokládaný termín expedování
(při aktuálním objednání)
od poloviny března





Výsadba, Doba sklizně
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Výsadba
Doba sklizně
Zobrazit více informací Skrýt více informací

Batáty s vysokým obsahem energie! Vysoký obsah vlákniny a vitamínů!

Botanický název Ipomoea batata
Objednávkové číslo 190060
Kontejner 12 cm
Stanoviště Slunce

Poradna k produktu
Více informací a rad k pěstování naleznete také zde: PORADNA: Návody, choroby, škůdci, receptáře...

  • Položky označené * jsou povinné.

Nenašli jste potřebné informace k této rostlině? Chcete se na něco konkrétního zeptat? Zašlete nám jednoduše svůj dotaz a my se Vám budeme snažit v co nejkratší době odpovědět.

Odeslat dotaz

Návod na pěstování
Všeobecný návod platný pro kategorii : Rostliny pro zdraví

Vytisknout návod Rozbalit vše Skrýt vše
Doba výsadby
Březen až květen a září až listopad
Hnojení
Aby byl zajištěný bohatý růst, je pravidelné hnojení nutné. Použít můžete dlouhodobě působící hnojivo, které se smísí s půdou a pomalu se dodává rostlinám. Kromě toho můžete, jakmile jsou rostliny v plném růstu, týdně hnojit 1x speciálním tekutým hnojivem. Upozornění: Nikdy nehnojte na suchou půdu, vždy je potřeba předtím dobře rostliny zalít!
Řez

Drobnější výchovný řez se může udělat na jaře.

Všeobecný text
Pěstujte v květináči, v létě na balkoně a terase a v zimě na okenním parapetu.
Výsadba

U nezimovzdorných rostlin, které budete pěstovat v nádobách, dbejte vždy na to, aby byla použitá kvalitní zemina. V nádobách pěstované rostliny mají omezený prostor, proto se nevyplatí na zemině šetřit.
U rostlin zimovzdorných vybírejte stanoviště s dobrou zahradní zeminou. Po výsadbě vždy rostliny řádně zalijte.

Zavlažování

Při umístění v květináči by měla být zálivka pravidelná. Zálivku je třeba hlídat, neboť hodně vody a podmáčení jsou vždy velice špatné a mohou rostlinu vážně poškodit. V zimě zalévejte co nejméně. Ideálně pouze tak, aby zemina zcela nevyschla. V závislosti na teplotě zimoviště, je třeba upravit intervaly zálivky. Při běžné teplotě přezimování kolem 8°C se doporučuje zálivka 1x za 10 dní.

U venkovní výsadby je také třeba dbát na dostatek vláhy. V suchých dnech je třeba zavlažovat v době, kdy je předpoklad nejmenší ztráty vláhy vysušením - tedy ideálně brzo ráno, či naopak v podvečer. Po určitou dobu se voda udržuje pouze ve vrchní vrstvě zeiny, kde je snadno odpařována púsobením slunečního záření, či větrem. Naopak, dojde-li k dlohodobějšímu přemokření půdy, doporučuje se dopomoci odvodnění narušením vrchní vrstvy zeminy, která je dlouhodobější zamokřením neprodyšná. K tomu se využívá především hlubších tenkých vpichů do půdy - použít se dají například vidle. Omezíte tak možnosti poranění kořenového systému.

Zimní ochrana

Před mrazem nezimovdorné rostliny pěstované v nádobě umístěte do světlé suché bezmrazé místnosti.

Jsou-li rostliny zimovzdorné a přesto je pěstujete v nádobě, je třeba počítat s tím, že sice samotné rostliny jsou vůči mrazu odolné, ale díky malému množství zeminy v oblasti kořenového systému, jsou právě zde rostliny vystaveny většímu mrazu, než při přirozené výsadbě ve volné půdě. Ideální je používat silnostěnné nádoby, které na zimu obalíte netkanou textilií. Další možností je přenesení rostliny s nádobou do bezmrazé světlé místnosti s tepltou mírně nad 0°C. Poslední možností je zapustit rostlinu i s nádobou do volné půdy.

Zimovzdorné rostliny ponecháme celoročně na venkovním stanovišti - pouze v případě poranění rostlin na konci vegetační sezóny či v průběhu vegetačního klidu, je vhodné před mrazy poškozené rostliny chránit netkanou textilií. Poranění může vést k promrznutí, případně k vniku vlhka a následnému poškození mrazem.

 

Související zboží