Rubus illecebrosus. Je známá též jako 'Japonská malina' či 'Ostružiník jahodnatý'. Plody vzhledem připomínají jahodu a malinu, odtud její název. Rostlina na zimu zatahuje do kořenové části a zjara vyráží z podzemních pupenů. Mrazuvzdorná je do cca. -30°C.
Pro pěstování je vhodná kyprá zemina s dostatkem humusu, daří se jí i v hlinitopísčitých půdách. Dává přednost pravidelné vyvážené zálivce. Přestože je určena spíše pro slunná stanoviště, v lehčí půdě, která se snáze prohřívá, bude prosperovat i v polostínu. Po dobrém zadaptování na stanovišti dorůstá kolem 50 cm. Její šlahouny jsou mírně trnité.
Chuť čerstvých plodů je nezvyklá, jemná, bez silnějšího aroma - charakteristickou chuť plodů zvýrazní až tepelné zpracování. Zrají od léta do září.
Zasíláme silně rostliny v květináči. Na jaře zasílané rostliny jsou ve stádiu vegetačního klidu. Nadzemní část začne z kořenů obrážet během cca 3-4 týdnů od výsadby.
Na podzim zasílané sazenice se během několika týdnů po výsadbě zcela zatáhnou do kořenů a nové nadzemní části se objevují až na jaře cca. v první polovině dubna. (Některé sazenice zasílané v průběhu října či začátkem listopadu již mohou být zataženy do kořenů.)
Doba výsadby: Březen až květen a září až do zámrazu, rostliny v kontejnerech po celý rok.
Výsadba: Rostliny vyžadují slunné a teplé stanoviště. Sází se tak hluboko, aby nejsvrchnější kořeny přišly asi na dva prsty pod úroveň půdy.
Hnojení: Aby byl zajištěný bohatý růst, je nutné pravidelné hnojení. Použít můžete dlouhodobě působící hnojivo, které se smísí s půdou a pomalu dodává rostlinám živiny. Rostliny v plném růstu můžete 1 x týdně hnojit speciálním tekutým hnojivem. Jelikož jsou plody určeny ke konzumaci, doporučovali bychom použít k přihnojování organická hnojiva, v dávkování uvedeném na obale od výrobce. Upozornění: nikdy nehnojte na suchou půdu, vždy je potřeba předtím dobře rostliny zalít!
Ochrana rostlin: Netrpí chorobami, nebývá napadána škůdci
Řez: Jahodomalina plodí na jednoletých výhonech a na zimu zatahuje, není proto nutný řez. Z podzemních pupenů na jaře znovu obrůstají nové výhony.
Zavlažování: Nezapomeňte na dostatečnou a přiměřenou zálivku. Kořenový bal by neměl přeschnout, ale ani být v trvale přemokřeném substrátu.
Všeobecný text: Rubus illecebrosus je známá též jako ´Japonská malina´. Je to nenáročná rostlina, plně mrazuvzdorná a odolná. Každým rokem narůstá zcela nová nadzemní část a vytváří vlastně nízký kulovitý keřík ve velikosti do 50 cm. Na nových, výhonech rostlina plodí a plody vzhledem připomínají jahodu a malinu, odtud její název. Plody zrají od léta do září. Chutná jako kombinace ostružin, malin i jahod, sladší jsou plody dozrálé na plně slunném a teplém stanovišti.
Zimování: Dobře přezimuje, na zimu zatahuje do kořenové části a zjara vyráží z podzemních pupenů.
Bowle z bobulovin
Ingredience:
• 250 g malin
• 250 g borůvek
• 250 g jahod
• 3 lžíce cukru krystal
• 50 ml třešňového likéru
• 50 ml brandy
• 2 lahve bílého vína
• 1 lahev sektu
Postup:
Veškěré bobuloviny omyjeme, promícháme s cukrem, třešňovým likérem, brandy a 500 ml vína. Překryjeme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny odstát v chladničce.
Zalité zbylým vínem a sektem servírujeme v bowle-míse.