Web běží na vývojovém FRONT jádře systému
Napište objednací číslo, zvolte množství a objednejte:

+

Návod na pěstování

Poradna k produktu

Červená klementinka

Červená klementinka

Popis

Citrus Clementina ’Rubino’. Zralé plody mají tmavě rubínovou kůru i dužinu a sladkou, mandarinkovou chuť. V létě pěstujeme na slunci a pravidelně zaléváme. Přezimuje v mrazuprosté, světlé místnosti při minimální zálivce. Zasíláme v květináči.



Vyzkoušejte mandarinkovou marmeládu!

1200 g chemicky neošetřených mandarinek,
1 pomeranč,
1 citron,
700 g cukru,
1 čajová lžička vanilkového cukru,
200 ml vody,
1 celá skořice,
1-2 hřebíčky,
1 badyán,
1-2 kardamony.

 

Polovinu mandarinek i s kůrou nakrájíme na velmi malé kousky do hrnce. Druhou polovinu mandarinek oloupeme, dužninu nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce. Dále přidáme šťávu z pomeranče a citronu a 1 čajovou lžičku nastrouhané pomerančové a citronové kůry. Vše zalijeme vodou, přidáme cukr a koření v sítku n e b o sáčku na koření. Všechny přísady vaříme za občasného míchání asi 20 minut na středním stupni. Odstraníme sítko s kořením, horkou směsí plníme sklenice a ihned uzavřeme víčkem.

 

Krátce před koncem doby vaření odstraníme koření z marmelády. Dáme do lahví a ihned uzavřeme. Aby marmeláda neobsahovala žádné hrubé kusy, můžeme z ní krátce před koncem udělat pyré. Důležité je jí po udělání kaše ještě jednou důkladně povařit.

 

 

Citrusy pěstované v nádobách jsou okouzlující. V létě je můžeme pěstovat venku na slunci, na podzim je přeneseme do chladné části domu. V létě citrusy hnojíme speciálním hnojivem jednou týdne, v zimě jen jednou za měsíc. Podobně zaléváme - v létě často, v zimě jen málo. Nejdůležitější je zimování - na světle, ale v chladnu! Při přesazování dejte na dno květináče kamínky jako drenáž, aby voda odtékala.


Rostlinu umístíme na co nejsvětlejší místo u jihovýchodního či jihozápadního okna. Rostlina nesmí být vystavena průvanu a přemokření, tyto dva faktory velmi negativně ovlivňují životnost a kvalitu rostliny. 

V průběhu zimy je nutné omezit zálivku. Doporučuje se 1x za 10 až 14 dní pouze v takovém množství, aby bal zcela nevyschl. V tomto období by měla být rostlina v teplotě okolo 4 až 6 st. C. Pokud nemáme možnost umístění v takto chladném prostředí, je možné přezimovat v teplotách okolo 10 až 14 st. C. I tyto teploty rostlina při přezimování snese, je však dobré kromě omezení zálivky i často rosit. Nejvýhodnější je rostlině zvětšit vzdušnou vlhkost odpařovači vody a postavením květináče s rostlinou do misky naplněné vodou a štěrkem. Vodní hladina však musí být pod úrovní dna květináče. 

Na jaře je vhodná doba pro přesazení rostliny do lehce kyselého substrátu, u starších rostlin vyměníme vrchní vrstvu zeminy v květináči a začneme hnojit. Současně v této době provedeme řez. 

V době kvetení by měla být teplota 15 až 20 st. C. Vyšší teplota negativně ovlivňuje vývoj plodů. Je-li přílišná násada plodů, protrháme je tak, aby na jeden plod bylo 20 až 50 listů. Vyrovnanou plodnost v průběhu let lze ovlivnit vyštipováním květů. Tvorba květů se u všech mandarinek podporuje občasným vystřídáním sušší periody vydatnou zálivkou a tekutým přihnojováním.

V letním období postavíme rostlinu na venkovní stanoviště, dostatečně hnojíme a zaléváme. 
Před příchodem prvních mrazů opět uklidíme na vnitřní stanoviště.

 

Kandovaná kůra citrusů

 

Z plodů citrusů kromě chutné dužniny lze v kuchyni využít i kůru. Ideální je využít plodů se silnější kůrou, použít je možné jak citrony tak pomeranče. K přípravě bude potřeba 1000 g kůry z citrusů, 1000 g želírovacího cukru a 350 ml vody.

 

Kůru pečlivě očistíme v tekoucí vodě a nakrájíme na 5 cm široké proužky.

Nakrájenou vložíme do hrnce, zalijeme vodou a 10 minut necháme při mírném varu probublávat.

Nyní kůru scedíme a zalijeme opět čistou vodou.

Kůra by měla ztratit hořkou příchuť.

Opět povaříme, tentokrát 20 minut a scedíme.

Okapanou vložíme do mísy a zalijeme opět studenou vodou.

Přikrytou zalitou kůru necháme 24 hodin v chladu.

Následující den kůru opět scedíme a necháme dokonale okapat.

Svaříme 350 ml vody s cukrem a přidáme okapanou kůru.

Opět necháme při mírném varu probublávat 2 až 3 hodiny za stálého míchání.

Jakmile kůra do sebe natáhne sladký roztok, zprůhlední.

Kůru i se zbytkem nálevu přendáme do připravených sklenic a pečlivě uzavřeme.

Skladujeme na tmavém chladném místě.

Kandovaná kůra se před upotřebením nechá odkapat či osušit v troubě.

Po otevření spotřebujeme co nejrychleji.

Zobrazit více

Skrýt

Obsah balení

1 ks

Cena 390 Kč

Předpokládaný termín expedování
(při aktuálním objednání)
od poloviny března





Výsadba
I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Výsadba
Zobrazit více informací Skrýt více informací

Mandarinková chuť!

Botanický název Citrus Clementina 'Rubino'
Objednávkové číslo 101537
Kontejner 13 cm
Zazimování mrazuprostá místnost
Stanoviště Slunce

Poradna k produktu
Více informací a rad k pěstování naleznete také zde: PORADNA: Návody, choroby, škůdci, receptáře...

  • Položky označené * jsou povinné.

Nenašli jste potřebné informace k této rostlině? Chcete se na něco konkrétního zeptat? Zašlete nám jednoduše svůj dotaz a my se Vám budeme snažit v co nejkratší době odpovědět.

Odeslat dotaz

Návod na pěstování
Všeobecný návod platný pro kategorii : Citrusy

Vytisknout návod Rozbalit vše Skrýt vše
Doba výsadby
Nejlepší doba pro výsadbu a přesazování je časné jaro. Je to ideální doba na přesazení do lehce kyselého substrátu. U starších rostlin vyměníme vrchní vrstvu zeminy v květináči.
Hnojení
Nejlépe je použít hnojiva s dlouhodobým účinkem. Tato hnojiva dodávají účinné látky jen za dostatečně vysokých teplot a podle potřeby rostlin. Od dubna do začátku srpna můžeme dobře zakořeněné rostliny týdně přihnojovat tekutým hnojivem. Po začátku srpna již nehnojíme, aby rostliny vstoupily do zimy plně vyzrálé! Přílišné působení dusíku způsobené nevhodným hnojením snižuje kvalitu plodů.
Ochrana rostlin
Citrusy nejsou náchylné na napadení nemocemi. Z chorob je třeba dát pozor pouze na krčkovou hnilobu a škodlivý hmyz (štítenky). U krkčkové hniloby je nejdůležitější prevence – tedy vyvarovat se ideálním podmínkám pro vznik a šíření choroby. To jsou především přemokření a chladno koncem vegetace, nevhodné zavlažování, přehnojení dusíkem, nevhodná sklizeň, mechanická poranění rostlin a nevhodné umístění (stanoviště vystavené průvanu). Proti štítenkám je ideální přípravek OLEOEKOL.
Řez
Provádí se na jaře před kvetením. Před zimou odstraňujte suché a poškozené výhony. Řez provádíme vždy ostrými zahradnickými nůžkami. Případně vzniklé roztřepené konce pečlivě seřízneme štěpařským nožem. I sebemenší rána může znamenat vážné poškození pro tuto rostlinu.
Všeobecný text

Citrusy lze pěstovat v našich podmínkách pouze jako nádobové rostliny.
Při dobré péči je možné i v našich podmínkách dosáhnout kvetení a následně plodů.
Nejdůležitější je pro citrusy dostatek tepla.
Rostliny umístíme na co nejsvětlejší místo u jihovýchodního či jihozápadního okna.
Rostlina nesmí být vystavena průvanu a přemokření, tyto dva faktory velmi negativně ovlivňují životnost a kvalitu rostliny.

Pěstování citrusů je víceméně shodné pro všechny druhy.

Výsadba
Nejlepší doba pro výsadbu a přesazování je časné jaro. Na jaře je vhodná doba pro přesazení rostliny do lehce kyselého substrátu, u starších rostlin vyměníme vrchní vrstvu zeminy v květináči a začneme hnojit.
Zavlažování
Rostlina nesmí být vystavena přemokření, tento faktor velmi negativně ovlivňuje životnost a kvalitu rostliny. V průběhu zimy je nutné omezit zálivku. Doporučuje se 1x za 10 až 14 dní pouze v takovém množství, aby bal zcela nevyschl. Nejvýhodnější je rostlině zvětšit vzdušnou vlhkost odpařovači vody a postavením květináče s rostlinou do misky naplněné vodou a štěrkem. Vodní hladina však musí být pod úrovní dna květináče.
Zimní ochrana
V průběhu zimy je nutné omezit zálivku. Doporučuje se 1x za 10 až 14 dní pouze v takovém množství, aby bal zcela nevyschl. V tomto období by měla být rostlina v teplotě okolo 4 až 6 st. C. Pokud nemáme možnost umístění v takto chladném prostředí, je možné přezimovat v teplotách okolo 10 až 14 st. C. I tyto teploty rostlina při přezimování snese, je však dobré kromě omezení zálivky i často rosit.

Související zboží